Jaunumi

 

Neatklātā Kurzeme

Raidījuma 3. sērijā – 11.decembrī plkst. 17.30 ceļotājs Andžejs Reiters un žurnāliste Keita Rožāne ciemosies Pāces vilnas fabrikā pie uzņēmīgās Darkevicu ģimenes un turpat Dundagā kopā ar Rimantu Ziedoni parunās par leģendām apvīto dēkaini Arvīdu Blūmentālu, kurš plašākai pasaulei pazīstams kā krokodilu mednieks Harijs. Liepājā satiks mākslinieci un stilisti Agnesi Kauperi un ielūkosimies viņas darbnīcā. Apciemos arī Āri un Gintu Godiņus, kuri pirms diviem gadiem krasi mainīja savu dzīvi, atsakoties no lielākās daļas iedzīves un pārvācoties uz dzīvi meža ielokā. Vēl šajā sērijā tiks apmeklēta ēka Ezerē, kur noslēdzās Otrais pasaules karš jeb tika parakstīts dokuments par vācu armijas kapitulāciju. Vēsturiski nozīmīgajā ēkā vēsturnieks Roberts Sipenieks stāstīs par nežēlīgajiem notikumiem, kas saistās ar Kurzemes katlu.

Kurzeme – kādam radošo izpausmju iespēju zeme, citam kūrortvieta karstās vasaras dienā, kāds to sauc par vietējām ārzemēm, bet citiem tā asociējas ar smeķīgām jūras zivīm. Ko glabā šis kultūrvēsturiskais novads? Vai noslēgtie kurzemnieki ir iestagnējis stereotips vai tas būs šķērslis atklāt vēl neatklāto? Jau no 13. novembra Latvijas Televīzijas skatītājiem būs iespēja sekot līdzi Keitas Rožānes un Andžeja Reitera šīs vasaras piedzīvojumiem, meklējot Kurzemes identitāti — satiekot vietējos ļaudis un dzirdot sirsnīgus stāstus, apmeklējot noslēpumainas vietas.

«Tā kā Kurzeme jau vairākus gadus ir mans ikvasaras atpūtas galamērķis, protams, vēl pirms mēs devāmies šajā piedzīvojumā, man jau bija sava sajūta par to. Tāda silta sajūta. Arī pēc Kurzemes apbraukāšanas, filmējot raidījumu, tā nav mainījusies, drīzāk paspilgtinājusies. Ja jāatbild uz jautājumu, kāda ir šī kultūrvēsturiskā novada identitāte, tad es teiktu, ka ļoti daudzšķautņaina – brīžam skarba, spītīga, citviet nosvērta, rāma un lepna, vietām trakulīga, roķīga. Tāda nepieradināma, varbūt tāpēc tur var noķert citur neizjūtamu brīvības sajūtu. Sajūtu, ka viss ir iespējams», pārdomās dalās Keita.

«Nav tā, ka kurzemnieki būtu ietiepīgi. Viņi apveltīti ar pašcieņu, ar tādu noteiktību. Tā pavisam noteikti ir viena no spilgtākajām īpašībām, ko es redzēju. Lai cik tas paradoksāli varbūt izklausītos, ļoti sirsnīgi cilvēki, pat ja pirmajā brīdī tā neliekas. No sākuma viņi skatās, vēro. Kurzemnieki nav liekulīgi. Viņi ir gana tieši, tādi stingri. Tā arī man ir vislielākā asociācija ar kurzemi. Kurzemi es domāju katram ir jāatklāj pašam», par Kurzemi teic Andžejs.

Komanda, viesojoties pie Ainara Virgas, noskaidros, ar ko īpašs Liepājas roks, Kurzemes vidū, Kandavā, brokastīs baudīs tikko no krāsns izņemtus vietējos Latvijas vīngliemežus, aplūkos Dunalkas barona spocīgās kapenes, par kurām nezinot pat daļa vietējo, ievērojot senas tradīcijas, svinēs Līgo svētkus Košragā, kopā ar Kalnu zaļo raganiņu Nīgrandē atklās, kā izskatās gan ellē, gan paradīzē, bet nokļūstot Mazirbē, uzzinās, ka vētras laikā kuģot jūrā ir drošāk nekā braukt ar motociklu. Vēl viņus sagaida daudzi citi piedzīvojumi dažādās Kurzemes vietās.

Raidījuma «Neatklātā Kurzeme» piecas sērijas būs skatāmas ik pārnedēļas sestdienās no 13. novembra pulksten 17:30 LTV1 un REPLAY.lv. Raidījumu producē filmu studija «Skuba films».

 

Raidījuma radošā komanda
 
----------
CMS v.2.0.1 © RixtelLab 2014-2024

Mājas lapu izstrādāja Grandem , programmēja Rixtel Lab.